De woningmarkt in Friesland – Hoe ontwikkelt deze zich?

De woningmarkt in Friesland zit weer in de lift. En dat is te merken! Nieuwbouwwoningen zijn dankzij efficiëntieslagen in crisistijd niet duurder geworden. En dat maakt een nieuwbouwwoning financieel gezien nu heel aantrekkelijk. Vooral nu bestaande woningen in Friesland sneller worden verkocht en zelfs licht in waarde stijgen. Een huis dat tegen een redelijke prijs wordt verkocht, maakt de kloof naar een nieuwbouwhuis behapbaar. Dat merken we duidelijk aan de vraag naar nieuwbouwwoningen. Hier in het hoge noorden zijn de prijsstijgingen niet zo fors als in de randstad, maar toch liften we op de trend mee.

En dan gaan gemakken de mens dienen. Tweeverdieners worden enthousiast van het weinige onderhoud dat met een nieuwbouwwoning gepaard gaat. Drukke levens gaan nu eenmaal niet goed samen met een huis dat veel onderhoud nodig heeft. Maar we willen met z’n allen tegenwoordig ook graag energiezuinig en milieuvriendelijk wonen. En nieuwbouwwoningen die worden tegenwoordig ontzettend energiezuinig gebouwd. Tel daarbij op dat de bank liever duurzame energiezuinige huizen financiert en je begrijpt dat het voor veel mensen een optelsom is met een nieuwbouwwoning als resultaat.

Wat de toekomst betreft? Ik verwacht dat de positieve ontwikkeling zich hier op vrij rustige basis voortzet. Die razendsnelle stijging in de vraag naar woningen en prijsstijgingen die de spuigaten uitlopen zoals we in de Randstad zien, die gaan aan Friesland voorbij. En dat is maar goed ook. Want ik zeg altijd maar: als het wat conservatiever is, dan is het ook blijvender.